Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος επαναλάμβανε αυτό που είχαν πει και αρκετοί συνομιλητές του, όπως ο Chris Allen, επικεφαλής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Sabina Dziurman η εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. “Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις”.
“Λίγο μετά την ανακοίνωση, όταν η είδηση άρχισε να διαχέεται στα μέσα, άρχισαν και τα πρώτα τηλεφωνήματα. Τα τηλεφωνήματα αυτά θα τα χωρίσω σε τρεις κατηγορίες: Τα λιγότερα ήταν αυτά για τα συγχαρητήρια, κάπως περισσότερα ήταν αυτά που ρωτούσαν εάν η είδηση ήταν αληθινή και η συντριπτική πλειοψηφία ρωτούσε το γιατί το κάνουμε στην Ελλάδα” ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης για να δώσει και δημόσια την απάντηση που έδινε και στους από τηλεφώνου συνομιλητές του. “Γιατί σαν Παπαστράτος τολμάμε να βλέπουμε μπροστά, τολμάμε να οραματιζόμαστε ένα μέλλον που φτιάχνεται στην Ελλάδα. Τολμάμε να φέρουμε στην χώρα αυτό που χρειάζεται περισσότερο, παρά το αντίξοο περιβάλλον: επενδύσεις, θέσεις εργασίας, καινοτομία, εξαγωγές.”
Σε ό,τι αφορά στην καινοτομία το συγκεκριμένο εργοστάσιο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις αρχές του 2018 θα είναι το τρίτο της Philip Morris International (σ.σ. μία επένδυση την οποία διεκδικούσαν και άλλες θυγατρικές ανά τον κόσμο ώστε να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους) και θα παράγει ό,τι πιο καινοτόμο έχει παρουσιαστεί στον χώρο του “καπνίσματος” από την ανακάλυψη της συνήθειας και την βιομηχανοποίηση της.
Από την περασμένη εβδομάδα ήδη έχουν αρχίσει να ξηλώνονται τα μηχανήματα επεξεργασίας καπνού που θα κατευθύνονταν για τσιγάρα και σύντομα θα αρχίσει η τοποθέτηση των νέων γραμμών παραγωγής για τις ράβδους του IQOS.Πρόκειται για ένα τέλος εποχής για την Παπαστράτος καθώς με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα σταματήσει και η παραγωγή της τσιγάρων στην χώρα μας μετά από 86 χρόνια. Ένα τέλος που έχει μέσα του την πιο ελπιδοφόρα αρχή. Αυτή της εμπιστοσύνης μεγάλων πολυεθνικών στην ελληνική οικονομία και την καινοτομία.
Discussion about this post