Ολα τα ονόματα για τη Novartis – Στη Βουλή η δικογραφία

Ολα τα ονόματα για τη Novartis – Στη Βουλή η δικογραφία

 

Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis. Η δικογραφία, όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα φυλάσσεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο της Βουλής. Η δικογραφία, στην οποία αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών θα μπορεί να είναι προσβάσιμη μόνο για βουλευτές και μόνο στον συγκεκριμένο χώρο.

Τα ονόματα όπως τα ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής στην Ολομέλεια είναι:
Οι πρώην πρωθυπουργοί:

Αντώνης Σαμαράς

Παναγιώτης Πικραμμένος
Οι πρώην υπουργοί:
Δημήτρης Αβραμόπουλος από το 2006 έως το 2009
Ανδρεάς Λοβέρδος από το 2010 έως το 2012
Ανδρέας Λυκουρέντζος από το 2012 έως το 2013
Μάριος Σαλμάς από το 2012 έως το 2013
Αδωνις Γεωργιάδης από το 2013 έως το 2014
Γιάννης Στουρνάρας από το 2012 έως το 2014
Ευάγγελος Βενιζέλος από το 2011 έως το 2012 και από το 2013 έως το 2015
Γιώργος Κουτρουμάνης από το 2011 έως το 2012
Για τις πράξεις:
1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων
2) Παθητική δωροδοκία
3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία
Επίσης, μεταξύ των εγγράφων είναι οι αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου στις οποίες φέρεται να καταγγέλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργο Υγείας. Η κα Χριστοδουλοπούλου δεν ανέφερε το όνομα του υπουργού, ο οποίος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Επιστολή Βενιζέλου σε Βούτση
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση απέστειλε σήμερα ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να ζητήσει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα «το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε, όπως διαβιβάστηκε, στη Βουλή».

Επίσης γίνεται ειδική αναφορά στη χθεσινή επίσκεψη Τζανακόπουλου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ενημερωθεί, αλλά και την ενημέρωση Τσίπρα από τους Κοντονή και Παπαγγελόπουλο.

Αναλυτικά η επιστολή Βενιζέλου:
Κύριε Πρόεδρε,

παρακολουθώ από εχθές να εξελίσσεται μια βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Επίσκεψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Εισαγγελέα του ΑΠ προκειμένου να ενημερωθεί για την επικείμενη διαβίβαση της δικογραφίας, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κραυγαλέα η αρχή της διάκρισης των εξουσιών!

Ενημέρωση του απολύτως αναρμόδιου Πρωθυπουργού επί του περιεχομένου του φακέλου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιος μόνο για την άμεση διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή χωρίς μελέτη και αξιολόγηση και από τον απολύτως αναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό που δεν μπορούσε να έχει καν επαφή με τη δικογραφία!

Βαρύγδουπες δηλώσεις ότι ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή με εντολή του Πρωθυπουργού ενώ η διαβίβαση γίνεται αυτομάτως κατ´ επιταγή του Συντάγματος και χωρίς καμία ποινική αξιολόγηση.

«Άτυπη» ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ από τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την προκαταρκτική εξέταση κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της προδικασίας.

Επιπλέον έχει προηγηθεί επί μήνες ορυμαγδός σχολίων, υπαινιγμών, πολιτικών απειλών προκειμένου να δημιουργηθεί η επικοινωνιακά αναγκαία ατμόσφαιρα.

Το παράλληλο χρονοδιάγραμμα κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων και «εντυπωσιακών» δικονομικών ενεργειών νομίζω ότι εξηγεί πολλά πράγματα.

Μετά από όλα αυτά έχουν πλέον καταπέσει όλες οι θεσμικές εγγυήσεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Είναι αστείο η Βουλή, επιμένοντας στην τυπική εφαρμογή διατάξεων που ήδη ευτελίστηκαν, να ανεχθεί επιλεκτικές διαρροές, φήμες και μύθους.

Επειδή προσωπικά το ζήτημα με αφορά μόνο από την πλευρά των θεσμών και της καταδίωξης των συκοφαντών και εκείνων που τους υπέθαλψαν πολιτικά και δικονομικά, ζήτω από εσάς και τη Διάσκεψη των Προέδρων να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα το σύνολο του φακέλου που διαβιβάστηκε, όπως διαβιβάστηκε, στη Βουλή.

Μόνη εγγύηση είναι η απόλυτη διαφάνεια και η δημοσιότητα των διαδικασιών. Χωρίς μυστικοπάθειες και κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες που προστατεύονται από την βάσανο της δημόσιας εξέτασης.

Παρακαλώ να ενημερώσετε για την επιστολή μου αυτή τη Διάσκεψη των Προέδρων και την Ολομέλεια.

Με εκτίμηση
Ευάγγελος Βενιζέλος
Υπόθεση Novartis: Πολιτική αντιπαράθεση και στο βάθος… μίζες
Ζαλίζει ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από τη υπόθεση Novartis όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τριών προστατευμένων μαρτύρων.

Σύμφωνα με αυτές υπολογίζεται ότι μπήκαν τσέπες πολιτικών προσώπων περίπου 50 εκ. ευρώ, ενώ η ζημία για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ για το διάστημα από το 2000 έως το 2015.

Οι ίδιες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι συνολικά στον τομέα του φαρμάκου, στη 15ετία από το 2000 μέχρι το 2015, υπολογίζεται ότι οι ζημίες για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 23 δισ. ευρώ!

Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν σε μετρητά προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά και τα φάρμακα της να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές, από τη Novartis διακινήθηκαν μίζες που φθάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό των εισαγγελικών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση.

Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες κατήγγειλαν τη δωροδοκία πολιτικών

Οι αναφορές περί δωροδοκίας πολιτικών προσώπων προέρχονται από τρεις προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι στις καταθέσεις τους μιλούν για διακίνηση μαύρου χρήματος με βαλίτσες σε πολιτικά πρόσωπα. Από την εισαγγελία οι μάρτυρες αυτοί, κατά πληροφορίες, κρίνονται αξιόπιστοι.

Πλέον, οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος προκειμένου να εντοπίσουν το χρήμα που διακινήθηκε ενώ η σχετική δικογραφία, κατά το μέρος που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα διαβιβάστηκε αμελητί στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας.

Συνολικά οι καταθέσεις της δικογραφίας είναι περίπου είκοσι και σύμφωνα με τους προστατευόμενους τα 40 εκατ. ευρώ από το σύνολο της μίζας, φέρεται να διακινήθηκαν πριν από το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση των εμβολίων.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις συνολικά στο κουβάρι με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, τα οποία εκτός των πολιτικών είναι πρώην γενικοί γραμματείς πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι η συνεργάτες υπουργών.

Τα χρήματα αυτά φέρονται να δόθηκαν από τη Novartis σε μετρητά προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά και τα φάρμακα της να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα.

Τρεις πολιτικοί έλαβαν μίζες 40 εκατ. ευρώ!
Μάλιστα, από τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, τρεις εξ αυτών φέρονται να έλαβαν το ποσό των 40 εκατ. ευρώ για την γνωστή υπόθεση των εμβολίων.

Συνολικά, οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος φτάνουν τους 30 μεταξύ των οποίων περίπου πέντε πρώην γ.γ υπουργείων, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών και σύμβουλοι οι οποίοι φέρονται να μοιράστηκαν μαζί με τους πολιτικούς περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Παιχνίδι με τα αντικαρκινικά, ακόμη και με την καθυστέρηση της έγκρισης φαρμάκων

Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες περιγράφοντας τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί.

Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και γιατροί ενώ αναμένονται τα στοιχεία που θα στείλουν οι τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.

Να σημειωθεί τέλος -ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα- ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε στέλεχος της Novartis, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος στη χώρα.

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο η αντιπαράθεση για την υπόθεση Novartis
Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με αιχμή την επικείμενη διαβίβαση στη Βουλή μέρους της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για «σκάνδαλο μεγαλύτερο από αυτό της Siemens» και τη Ν.Δ. να εγκαλεί την κυβέρνηση για «εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, κατά τη χρονική περίοδο 2006 – 2015, όσον αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας.

Μαξίμου: Βρίσκεται σε πανικό η ΝΔ
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι η Ν.Δ. «βρίσκεται σε πανικό» και διαβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση «δεν επιθυμεί τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί ο νόμος και να διαλευκανθεί ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο».

Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν συγκεκριμένα «το επιχείρημα της Ν.Δ. περί παρέμβασης στη δικαιοσύνη είναι το λιγότερο κωμικό» καθώς «καμία παρέμβαση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υφίσταται μετά το σχηματισμό της δικογραφίας, την ώρα της διαβίβασής της στη Βουλή, ενώ και μόνο η αναφορά αποτελεί ευθεία προσβολή στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που δουλεύουν κοπιωδώς επί μήνες».

Το Μαξίμου χαρακτήρισε «εξίσου έωλη» την επιχειρηματολογία ότι «δεν υφίσταται σκάνδαλο επειδή η συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη», επισημαίνοντας πως «το ερώτημα δεν είναι αν μείωσαν την δαπάνη, αλλά αν έκαναν υπερτιμολογήσεις υπέρ Novartis με ανταλλάγματα».

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι καταφέρθηκαν εναντίον του κ. Σαμαρά «που προσπαθεί να υποβαθμίσει τους μάρτυρες σε ‘ανώνυμους’» και έκαναν λόγο για «ανέκδοτο». Όπως επισήμαναν «τα αναφερόμενα από τον κ. Σαμαρά στους μάρτυρες συνιστούν κριτική όχι στην κυβέρνηση, αλλά στην ίδια την Δικαιοσύνη και σε θεσπισμένες ανακριτικές μεθόδους».

«Καλά θα κάνει λοιπόν η Ν.Δ. να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και να αναμένει να σχολιάσει, όπως όλοι μας, τα αποτελέσματα των ερευνών των ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών, αντί να προτρέχει. Επειδή, λοιπόν, διερευνάται υπόθεση υπερτιμολόγησης φαρμάκων σε καιρό κρίσης και διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας, το μόνο ερώτημα είναι αν θέλει να βρούμε ποιοι ευθύνονται. Αν ναι, ας συμβάλει στη Βουλή. Αν όχι, τουλάχιστον να μην επιδεικνύει τέτοιο πανικό» σχολίασαν οι κύκλοι του Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι η στάση της Ν.Δ. «θυμίζει παλιάς κοπής ενόχους που όταν πιάστηκαν στη φάκα μιλούσαν για δήθεν πολιτική δίωξη» και υπενθυμίζοντας ότι «τα ίδια έλεγε και ο κ. Τσοχατζόπουλος».

Κοντονής: Μεγαλύτερο σκάνδαλο από εκείνο της Siemens
Για «μέγα ζήτημα» έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σε συνέντευξή στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM, θυμίζοντας και την προ έτους εκτίμησή του ότι το σκάνδαλο θα αποδειχθεί μεγαλύτερο εκείνου της Siemens.

«Κάτι», πρόσθεσε, «που επιβεβαιώνεται σήμερα από το γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη απώλεια χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και μεγαλύτερη ηθική απαξία».

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «αστειότητες» τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλάνε, θα πρέπει να ξέρουν ότι φτάσαμε εδώ, μετά από εισαγγελική έρευνα ενός έτους». «Καμία πολιτική δίωξη», επεσήμανε για να προσθέσει πως εκείνοι που υμνούσαν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τώρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι σέβονται τις διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι βρέθηκε εκεί «για να ενημερωθεί» και ότι η ενέργειά του ήταν νόμιμη.

«Επί μια εβδομάδα βλέπαμε δημοσιεύματα ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται, δεν είναι λογικό να ρωτήσεις –ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και άτομο κοντά στον πρωθυπουργό – για το αν τελικά ολοκληρώνεται;», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για καμία παρέμβαση σε κάτι, απλά ζητήθηκε ενημέρωση επί του θέματος, η οποία ήταν νόμιμη».

Ξανθός: Σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισ. ευρώ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για «σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων».

Μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα μέτωπο ενάντια στη διαφθορά» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη».

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η δικογραφία για την υπόθεση, προκειμένου «να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια». Τόνιζε ακόμη πως η κυβέρνηση «θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Σε ανακοίνωσή της συγκεκριμένα, η Πειραιώς σημείωνε ότι η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Χαρακτήρισε επίσης «ανήκουστο» το γεγονός ότι νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση».

Γεωργιάδης: Θα μηνύσω τον Παπαγγελόπουλο
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «σκευωρία» και προειδοποίησε πως αν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος «έχει λάβει μερική άτυπη ενημέρωση, θα πάει στη φυλακή».

«Αύριο θα καταθέσω μήνυση και στον κ. Παπαγγελόπουλο και στην κ. Εισαγγελέα. Εάν η κ. Εισαγγελεύς έχει προχωρήσει σε μερική άτυπη ενημέρωση προς τον κ. Παπαγγελόπουλο τότε έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και θα πάνε φυλακή. Θέλω να πιστεύω ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έχει παραβιάσει το Σύνταγμα και δεν έχει προχωρήσει σε μερική άτυπη ενημέρωση, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1,

Διερωτήθηκε επίσης «πού ξέρουν τα ονόματα που περιέχονται στη δικογραφία» οι υπουργοί Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος. «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μόνο διαβιβαστική αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ανοίξει το φάκελο», είπε συμπληρώνοντας: «Αν ο κ. Κοντονής έχει σηκώσει την πρώτη σελίδα του φακέλου θα πάει φυλακή».

Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, επί υπουργίας του ίδιου υπήρξε «η μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», καθώς «μειώσαμε οριζόντια την τιμή σε 75000 φάρμακα». Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν γίνεται να υπάρχει εμπλοκή της υπουργίας και της τότε κυβέρνησης συνολικότερα στην υπόθεση.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χρονική στιγμή που έφτασε ο φάκελος στη Βουλή δεν είναι τυχαία κι έχει να κάνει με το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα για το Σκοπιανό. «Αν έχει δώσει εντολή ο Πρωθυπουργός», για τη μεταβίβαση του φακέλου στη Βουλή, «έχει παρανομήσει», κατέληξε.

www.eleftherostypos.gr

Αξιολόγηση άρθρου